Marketing u praksi

Blog "Marketing u praksi" je preseljen na novu adesu! WWW.JASNAKAMATOVIC.COM

Kakva su iskustva marketinga i PR-a u malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru.
Kako unaprediti poslovanje, primeniti alate, istraživati, kreirati mix, odrediti budžet...
Kako ulaganja u marketing jednom privatniku mogu biti merljiva i kako očekivati profit.

Ronjenje – Scuba Diving

jasnakamatovic | 18 Oktobar, 2009 12:45

Sa ronjenjem sam se prvi put susrela pre par godina u Egiptu. Dok smo u pauzi tzv snorkelinga odmarali, pored nas se ukotvio prazan brod prepun neke ronilačke opreme, boca uglavnom. Bilo mi je interesanto da ih gledam kada su počeli da izranjaju i penju se na brod, skidaju i proveravaju opremu... Snorkeling nam se toliko svideo da smo u dva navrata posle dodatno išli a i ozbiljno počeli da razmišljamo, pričamo kakvo je tek iskustvo da zaista i zaronimo. U Egiptu i na mnogim drugim svetskim destinacijama (uglavnom tropske i subtropske) ronjenje se smatra vrlo ozbiljnom i specifičnom vrstom turizma od čega se vrlo dobro i prihoduje.

 

Dakle, krenula sam na ronjenje! I sve je potpuno drugačije od mojih očekivanja. Da bih zaista mogla da se bavim ovim atraktivnim sportom, značilo je da moram pohađati ronilački kurs, postati član nekog kluba - što sam i uradila.

 

Zaroni u Egiptu, ronilački klub TIMScuba Diving, Novi Sad

 

Učlanila sam se u klub koji se zove TIMScuba Diving i u okviru je Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu. U NS-u, koliko znam trenutno postoje dva kluba, drugi je Danubius.

 

Kako sve izgleda iz ugla nekoga ko je potpuni laik a ko ima veliku želju?

Prvo sam krenula na bazen (rekreativno) i odmah u startu se potpuno obeshrabrila kada sam videla koliko svi dobro plivaju. Uhvate tzv „štraftu“ – stanu na ivicu bazena i počinju sa plivanjem po širini a to je na SPENS-u 25 metara, zadaju sebi target tj koliko će isplivati taj dan u metrima zbog održavanja kondicije. Onda su tu istu širinu preronili na dah! Više puta! Kada sam oduševljeno konstatovala kako je to super rekli su mi da ću to morati i ja da radim. Au ?! Surprised

 

Zaroni u Egiptu, ronilački klub TIMScuba Diving, Novi Sad

 

Nakon nekih mesec dana „mog brćkanja na bazenu“ kurs je i zvanično i startovao i tu sam saznala mnogo toga. Rekreativno ronjenje nije uopšte jednostavno kao što sam i mislila...

 

Kurs rekreativnog ronjenja

Huh, toliko informacija? Trenutno sam OWD odnosno Open Water Diver što znači da nakon završenog i položenog kursa mogu roniti bilo gde u svetu do dubine od 18 metara uz stečen PSS sertifikat. Na sajtu kluba možete se informisati o svim kursevima (ima ih više).

 

Zaroni u Egiptu, ronilački klub TIMScuba Diving, Novi Sad

 

Posle prvog teorijskog časa, priznajem, bila sam potpuno indisponirana: toliko stručnih novih izraza, fizika, hemija, oprema, način na koji funcioniše, kako se podešava, upotrebljava... A i jedina sam žena! Ostali momci koji pohađaju kurs su skroz super (hvala za čokoladno iznenađenje Smile ).

Teorijski deo kursa je inače sasvim ok organizovan: vrlo profi urađene ppt prezentacije uz dodatna objašnjenja instruktora, koji me je oduševio jer nam je preneo veliki deo svog iskustva, onog praktičnog, vrlo jednostavnim i razumljivim jezikom. Sve pohvale od mene. Sjajan predavač.

Posle 6 teorijskih časova koji su trajali oko sat ipo – dva, polaže se test koji ima 80 pitanja. I dobila sam knjigu, ustvari knjižurinu od skoro 300 strana koju moram da naučim. I sada mi je sasvim jasno i zašto.

 

Zaroni u Egiptu, ronilački klub TIMScuba Diving, Novi Sad

 

Misija kluba je bezbedno ronjenje i razumljivo je da instruktor, bez obzira što kurs plaćate, želi da bude siguran da nakon dobijene dozvole i položenog kursa bilo gde u svetu vodite računa o sopstvenoj bezbednosti.

Dakle, nije priča: kurs sam platio i podrazumeva se da ću dobiti i dozvolu, položiti ga. Vrlo profi. Tek kada zakoračite u materiju, počinjete da dobijate pravu sliku. Lekarsko uverenje sportskog lekara je obavezno (još nisam stigla izvaditi, DZ Liman 3, NS).

Ako položim teorijski deo – krećem sa praktičnim na bazenu. Videću već... Znam samo da imam veliku želju i da ne mogu da dočekam.

Šta je još dobro u celoj priči? Što opremu, koja nije baš jeftina, možete iznajmljivati za početak na destinacijama gde ćete ići da ronite. Važno je da imate svoju ronilačku masku i peraje. To je po defaultu.

Klub kao klub je odličan. Organizuje seminare i sarađuje i sa drugim klubovima a koliko sam uspela da saznam posebnu saradnju ima sa Hrvatskom. Ekipa na bazenu je sjajna. Intenzivno se družim sa njima od početka ove godine, vrlo su opušteni i super mi je što nakon bazena idemo na kafu i druženje. PS: ima dosta i geek-ova.

Goranu hvala što mi je dozvolio da objavim njegove fotografije sa ronjenja iz Sharm el Sheikh-a.

 

 

Autor fotografija je Goran Dimitrić instruktor u ronilačkom klubu TIMScuba Diving u Novom Sadu.

 

Komentari

You can do it! :)

Sanja | 18/10/2009, 13:26

Divim ti se. Iskreno.
Zbog nekih bezveznih traumica iz detinjstva, tek pre koju godinu sam pregrmela strah da plivam u bazenu dalje od ivice. :/ More nije problem ni na kojoj dubini, al' bazeni... joj!

Sto se tice tog ispita od 80 pitanja - ni malo ne sumnjam u tebe! Znam koliko to zelis, i znam da ces uspeti u savladavanju svega toga. :)

Lepota ronjenja

Djoka | 18/10/2009, 14:35

Jako lepo. A najlepše od svega je što će ti se sa svakim zaronom ronjenje sve više svidjati, dok ne postaneš punopravni član zajednice "zaludjenika" za ronjenje, sposobna da provedeš dane na moru misleći samo na sledeći zaron. Kao ovisnost o internetu, ova takodje bogato vraća svim posvećenim ljudima.

For the win

Eniac | 18/10/2009, 14:57

Strava, stavise predlozio bih da svaki bloger proba neki kul sport i podeli sa drugima, fudbal i kosarka su demode a i skloni su povredama.

Nista, ocekujem slike sa prvog ronjenja negde u Hrvatskom pa onda i poseban blog o ronjenju i taaako :)

MMMMM

Nada | 18/10/2009, 19:47

Samo cu reci mmmmmm.... Ja nikad nisam doterala sebe do kraja, pocela sam mozda u malo nezgodno vreme (kad je bila ona kriza na bazenu)ali mi je zato drago sto neko slican jeste :)

Re: Ronjenje – Scuba Diving

JKamatovic | 18/10/2009, 22:10

Zaboravila sam da dodam: bitno - kada krenete na kurs imate mogućnost da idete na bazen tokom cele godine, 2x nedeljno (subota, nedelja) od 12 - 13h :) što max koristim.

PS: fizike i hemije ima tek toliko koliko je potrebno a knjiga za test nije toliko strašna. Obimna jeste ali sadrži i puno ilustracija.

Srećno

CyberCat | 23/10/2009, 13:43

Lepu si zanimaciju izabrala. Srećno sa ronjenjem :)

Ronjenje

Mr Goran Dimitrić | 05/01/2010, 23:54

Izuzetno sam počastvovan što sam (pr)ocenjen ovako javno (net), od strane moje kursistkunje, stručnjaka inače za „borbu“ sa internetom.

Mislim da su njeni utisci o kursu malo preuveličani, odnosi se na „knjižurinu“, „80 pitanja test“, „stručni izrazi“ jer to je sastavni deo svakog ozbiljnog i bezbednog ronioca početnika.

Pojasnio bih.
Ronjenje se odvija ne, NA površini vode nego ISPOD njene površine. Čovek je prirodno predisponiran da živi na suvom, a kada želi da ide U ili još bolje POD vodu, on MORA poštovati zakonitosti vodene sredine kako bi bezbedno boravio pod vodom.
Stoga svaki početnik MORA biti upoznat i ispitan (test od 80 pitanja) sa zakonitostima koje vladaju pod vodom, kako bi se znao SAM čuvati, iako će roniti pod nadzorom instruktora dok je sa kategorijom OPEN WATER DIVER.

Moja iskustva, kao početnika su poprilično loša, svašta sam doživeo, a nisam bio upoznat sa opasnostima koja vrebaju. Lična iskustva je dobro preneti na mlađe kolege ronioce, kako ne bi prolazili iste opasnosti kao ja.
Od kada sam postao instruktor ronjenja, trudim se da UVEK, iz vode vratim jednak broj ronilaca koji je i otisao pod vodu samnom, u protivnom, neko fali :)
Ove kurseve držim ovako jer mi ni profesija ni etika, ne dozovljavaju da ih izvodim drugačije tako da ....
RONITE SAMO BEZBEDNO!!!

Mr Goran Dimitrić

Re: Ronjenje – Scuba Diving

Borislava | 11/02/2010, 07:42

Jako lepe slike, jako divno iskustvo :).
Meni je pre više godina bilo jako zanimljivo kada je jedna koleginica, koju sam poznavala dugo ali površno, rekla da godinama roni - tada je bila sredovečna žena, sitna i malena, naoko baš prava dama, nikako mi nije ronilačko odelo i ronjenje u Dunavu išlo uz nju... :).
Sve najbolje i još mnogo lepih trenutaka :).

Ronjenje-klubovi

Marija | 20/11/2011, 19:24

Posto u NS-u postoje 2 kluba, TimScuba Diving i Danubius, da li ima neke razlike u polaganju u jednom odnosno drugom klubu? I da li se polaze za isti setifikat? Cini mi se da u Danubiusu ima i treci deo polaganja- u otvorenoj vodi.
I kolika je cena bila ovog kursa(posto je u Danubiusu 180 evra)?

Odlican tekst

Vlada | 23/12/2011, 22:58

Stvarno odlican tekst o ronjenju !

internet essay writing afkvdfbcheexiaronfo

Fgsseick | 30/11/2020, 13:29

essays definition health dissertation research dissertation

effective powerpoint presentations hodledPrimeBtjgachej

Kwgdshow | 30/11/2020, 22:36

writing case study illustration essay creative college essay

writing a thesis statement ddkgyxheexiaryaqk

Dvscseick | 01/12/2020, 04:56

english homework help online research proposal sociology middle school essay help

college essay response fgsevofbldPrimeBtjgacheu

FtghHohak | 01/12/2020, 12:05

write a essay essay writing using pictures research paper amazon

cheap writing paper fgevofbldPrimeBtjgacheb

FqfHohak | 01/12/2020, 19:51

marketing research paper famous quotes for essay writing thesis statement for education essay

buying essays online reddit olfeegfdPrimeBtjgachen

JgscSpack | 01/12/2020, 21:36

construction dissertation research paper download research paper amazon

need help writing a research paper fgervofbldPrimeBtjgacheu

FsfHohak | 02/12/2020, 00:37

essays underlined or quoted research proposal papers analytical essay writing

proquest dissertations fgebgolthdPrimeBtjgacher

FnsbHohak | 03/12/2020, 08:45

nursing essay outline writing good essay essay syrian refugees

pharma fghavofbldPrimeBtjgacher

AqwsHohak | 09/01/2021, 17:41

best online pharmacy india pharmacy medical pharmacy

medical pharmacy ffsvofbldPrimeBtjgacheb

JtmfHohak | 10/01/2021, 20:57

canadian pharmacy reviews online canadian pharmacy pharmacy in canada

drugstore afsshbcheexiafrswa

Fgvdseick | 11/01/2021, 06:30

texas state board of pharmacy best drugstore setting powder discount rx

Twiptreitemi qghhf

generic tadalafil 40 mg | 05/06/2021, 05:00

tadalafil tablets https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 30 mg tadalafil 30 mg

Twiptreitemi lzusm

buy tadalafil us | 06/06/2021, 17:23

tadalafil max dose https://extratadalafill.com/ tadalafil 30 mg tadalafil tablets

Rodneydoold

Rodneydoold | 06/09/2021, 22:22

Traceypads No

Traceypads | 07/09/2021, 06:01

Traceypads Up!

Traceypads | 07/09/2021, 19:12

Демонтаж москва

ChaseElulp | 22/09/2021, 16:03

демонтаж москва

ChaseElulp | 22/09/2021, 16:13

демонтаж москва

ChaseElulp | 23/09/2021, 22:06

Демонтаж стен москва

Richardwer | 23/09/2021, 22:16

https://maps.google.co.in/url?sa=t&url=https://demontagmoskva.ru
Демонтаж стен москва 2493cf9

Dodaj komentar

Zapamti me

1 2 3 4 5 6 7 8  Sledeći»
 
Powered by blog.co.yu