Marketing u praksi

Blog "Marketing u praksi" je preseljen na novu adesu! WWW.JASNAKAMATOVIC.COM

Kakva su iskustva marketinga i PR-a u malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru.
Kako unaprediti poslovanje, primeniti alate, istraživati, kreirati mix, odrediti budžet...
Kako ulaganja u marketing jednom privatniku mogu biti merljiva i kako očekivati profit.

Laptop - i dalje statusni simbol?

jasnakamatovic | 02 Decembar, 2008 18:50

Pre neki dan sam, vraćajući se s posla primetila kako se gradom "šetaju" laptopovi. Do pre tri godine bila sam veliki protivnik kupovine ovakvog računara za lične tj moje potrebe jer mi se jednostavno nije isplatilo. Onda sam kupila svoj prvi i tu se sve promenilo. Tašne za njih su mi postale pravi fetiš - priznajem. A cena im zaista nije mala. Dobra ženska tašna za laptop kreće se i do 4.500 dinara. Da li znate šta sve ima u njoj?! :) I kako sve to koristim!

S obzirom da radim još i grafički dizajn i pripremu za štampu treba mi jaka "mašina". Laptop koji bi zadovoljio moje potrebe je pre tri godine koštao oko 1.500 evra i kada podvučem crtu - za taj novac mogu kupiti desktop i to "alu" od mašine. I kao što sam rekla, onda sam kupila svoj prvi i na njemu sve radim potpuno isto. Malo sporije ali ne toliko da mi to utiče na rad i pravi neku nervozu. I tada sam videla koliko mi je ustvari nedostajao svo ovo vreme. Često sam van firme: obuke, treninzi, prezentacije, eventi...

Sve je to OK ako zaista max koristite sve mogućnosti i vidite sve prednosti prenosnog računara. I dalje mislim i svima savetujem, da se pri kupovini računara upravljaju sopstvenim potrebama. Veliki broj nas naprednih, koji smo vezani svakodnevno za IT u svim oblastima, nismo objektivni i teško se stavljamo u ulogu običnog korisnika jer smo, jednostavno rečeno - zaluđenici. Pitajte me koliko samo "miševa" ;) imam u kući...

Ono što sam primetila poslednjih godinu dana je, da je laptop postao i deo nekog urbanog look-a. Šta se stvarno dogodilo? Odakle ovakva ekspanzija?

Sve je ustvari veoma jednostavno: konkurentnost na tržištu.

Prošle godine smo planirali da napravimo akcijsku prodaju kao jednu od mera unapređenje prodaje. I u razgovoru - šta bi mogli staviti na akciju? - primetili smo da je u 2007-oj porasla prodaja ovih računara. OK? mogli bi laptopove... PS: ovo me često pitaju: koja je razlika između notebook-a i laptopa? Nema razlike :). Kao i svaki put kada pripremamo akciju uradim istraživanje. I ovaj put se pokazalo kako je dobro u firmi imati odličan softer sa velikom bazom podataka. Zanimalo me je kako ide prodaja recimo u celoj 2006. i 2007? I kada sam podatke ubacila u (stari dobri) Excel - ...!!!??? KAKAV TREND! Maloprodaja - cela 2006. godina - prodato ukupno 90 kom. 2007 - porast od skoro 4x ili 325 komada! U novembru 2007. su samo studenti kupili 68. Trend u 2008. je još veći. Kako?

Konkurencija. Veliki je broj proizvođača koji se (što kaže moja koleginica) prosto utrkuju da izbace bolje modele a na našu radost kao korisnika, po nižoj ceni. Proizvode se posebne serije npr u bojama, drugačijih dimezija, sa velikim brojem dodataka koji su "običnom svetu" primenljiviji i gde sama konfiguracija ne igra neku ulogu. Dodaci su wireless (tako se možete konektovati na internet pogotovu ako sada imate i USB modem Telenor ili Telekom), web kameru, bluetooth, slušati muziku, gledati filemove, povezati ga na TV, čitač kartica, firewire... Sve ono što u svakodnevnom životu želite da radite. Kao: hajde mi daj fotku iz telefona? Ili odete na odmor prebacite fotke iz aparata sa kartice u računar pa ponovo na slikanje... itd. A web kamera? Sve ove dodatke često koristim. Proizvođač MSI se u 2007. prodao 5x više u odnosu na recimo HP a DELL je (bar u našoj maloprodaji) tek ove godine dobio svoje fanove.

Koliko god da je IT otišao napred i da su pale cene i da se proizvođači trude da se približe kupcima poslednjih godina, klasičan korisnik (ukoliko se odluči za kupovinu neke računar. opreme ili računara) to još uvek planira u kućnom budžetu.

Ali Lap-top više nije statusni simbol iako nam je prva socijacija na njega do skoro bila - skupo. Uglavnom smo po gradu viđali one opasne momke kako sede u kafićima sa njima i (valjda) "posluju". Kako se situacija promenila a i "slika" jer sada viđamo neke druge ljude koji svojim look-om ulepšavaju ulice našeg grada i po tome vidimo da bez obzira na vesti na TV-u Srbija ide u korak sa svetom :).

I zato nemojte imati dileme: da li desktop ili notebook? Upravljajte se sopstvenim potrebama a razlika u ceni nije velika.

PS: :) moram da se vratim na moje tašne za notebook. Da li znate šta sve ima u njoj? Pregrade za ženske sitnice, pregrada za mobilni, neseser, dodaci sa čičak trakama, pregrade sa gumom za mp3 plejer, pojačanje za rame (da ne uništi odeću dok je nosite), mrežica za flašu za vodu, cipzari... a boje, oblik i dizajn su tek posebna priča. Uf. A tek ranci?

PS2: začudila sam se da u Delta City-ju postoji samo jedan kafe (i to na negde na spratu) sa mogućnošću wireless konekcije?

Komentari

Re: Laptop - i dalje statusni simbol?

dmc | 02/12/2008, 21:27

Slazem se da laptop vise nije statyusni simbol, kao ni mobilni ni pejdzer... Meni je to ok, i pozdravljam prodor tehnologije i na ove nase neizvesne i "zaostale" prostore.. Medjutim, imao bih par komentara. Kao kompjuterski frik koji bi danas tesko mogao zamisliti svoj zivot bez kompjutera smatram se dovoljno kompetentnim da iznesem misljenje da ipak postoje VELIKE razlike izmedju laptop i desktop racunara i misljenja sam da nikad ne mozete zameniti desktop racunarom ma kojim laptopom. Nevezano za smanjenu modularnost laptopova i odredjen gap po pitanju brzine, laptopovi imaju ozbiljan problem ergonomije to jest apsolutno su neprakticni za duze koriscenje. Kao neko ko provodi 10+ sati uz kompjuter dnevno znam da posle 2 sata na laptopu (bez obzira na dodatke i stvari koje olaksavaju rad) komotnost u radu na laptop racunaru se ne moze porediti onom na desktopu.. Ipak je prenosivi racunar upravo to - prenosivi racunar.. Manji ekran, manja tastatura.. da ne pricam da u vecini slucajeva na moze podesavati monitor po visini ni uglove.. tako da je to ozbiljan hendikep.. A ako vec uzmemo externu tastaturu i monitor dodajte jos 100 EURA i dobicete i ceo desktop.. Dakle Definitivno lap po meni ne moze biti zamena za ozbiljno kompjuterisanje, a da to ne ostavi pre ili kasnije neke posledice ili na ocu, kicmu ili ramena (mene i na desktopu boli sve od sedenja i koriscenja istog).. Kao druga stvar... Opet... rekli ste ista cena.. iskreno za iste pare mozete dobiti mnogo bolji desktop ... Jer ipak.. ako zelite laptop sa ozbiljnom grafickom i dobrim performansama.. cena je i dalje preko 1000 eura... dok desktop mozete kupiti za upola manje pare... Po meni najbolje je imati oba i desktop i laptop... uz redovnu sinhronizaciju zeljenih podataka... I da.. da ne zaboravim postoji i dalje jedan tip laptopa koji je statusni simbol - MAC :)) A sto se tice wifi-jau kaficu kod nas je to jos u povoju, ali ocekujem da uskoro u svakom normalnom kaficu bude wirfi hotspot .. a da podelim sa vama i angedotu moga druga koga su pre dve nedelje isterali iz neke kafane jer je koristio laptop - only in serbia.. Pozdrav ..

Nedostaci i prednosti

Jasna | 02/12/2008, 21:42

U potpunosti se slažem: desktop je profesionalcima nezamenljiv. Iz tog razloga sam i naglasila da se pri kupovini upravljamo sopstvenim potrebama i materijalnim mogućnostima. I da, najbolje je imati oba. Ono što je zanimljivo, barem naše iskustvo je, da se laptop baš kupuje kao drugi računar po redu :). U poslednje vreme dosta je i modela sa već ugrađenim numeričkim tastautama, lično koristim baš takav. Ali znate kako je sa nama "IT-jevcima" - veliki smo perfekcionisti. A što se MAC-a tiče...? jedno veliko UF od mene :)

Re: Laptop - i dalje statusni simbol?

dmc | 02/12/2008, 21:58

Da ja sam za varijantu da se imaju oba .. Ali vidim da se dosta ljudi odlucuje da kupi SAMO laptop.. Zato sam odlucio da napomenem mane laptopa... Iskreno posle 5-6 komada koje sam posedovao skontao sam da mi laptop vise i ne treba, jer imam smartphone :) a takodje imam i neki butabilni linux na flashu, kojeg mogu iskoristiti kod bilo koga da odem (jer danas svako ima kompjuter).. a na kome imam sve sto mi treba (od bookmarkova do mailova).. Sto se tice MAC-a... ja sam oduvek bio ljubitelj alternative (amigaOS/linux) .. i jako mi je interesantan pre svega zbog njegovog OS-a... Ali iskreno kada vidim da to postane moda radi mode, i kada vidim da je to postao snobisticki simbol.. nekako imam tendenciju da zaobilazim takve stvari.. Bez obzira sto naravno nisu svi koji koriste mac snobovi :) LOL .. Veliki pozdrav!

Re: Laptop - i dalje statusni simbol?

Bojan | 06/12/2008, 10:55

Samo jedna opaska...
Postoje ipak razlike između laptop, notebook i ostalih veličinskih i sličnih gradacija prenosnih računara.
Inače, keep up good work :)

Treba li Laptop profesionalcu?

CrollMM | 09/12/2008, 06:42

Čitam da je desktop nezamenljiv profesionalcima. Recimo da se ne bih složio sa ovom tvrdnjom ili bih se složio sa nekih 30% tačnosti. Pitanje je šta "profesionalac" radi sa svojom mašinom? Za poslove multimedijalne obrade (grafika, audio i video) desktop mašina je jako potrebna. Za običan office rad u smislu email, dopisi, fakture, e-banking baš i nije.

Profesionalno sam vezan za računare već 20 godina (ako ne i koju više) i za 90% mog posla mi ne treba desktop mašina, a sa novim generacijama laptop kompjutera se ovaj procenat povećava na 99%.

Ako podelimo prenosne računare u tri osnovne grupe:
* ultra prenosni
* standardni
* desktop zamene
možemo mnogo lakše da posmatramo stvari. Razmislite malo o svojim potrebama pa odlučite da li i kakav laptop vam treba.

Proveriti poštu, izvršiti on-line plaćanje, napraviti ponudu odmah kod klijenta ili na sastanku, to mogu da uradi i oni ultra-prenosni. Nisu teški, imaju dosta anatomije i staju u malo veći džep.

Ako su zahtevi malo ozbiljniji, treba da prikažete neku prezentaciju, da razmenjujete podatke, možda čak i da vodite celo knjigovodstvo, onda će taj posao rešiti standardni laptop. Jeste da za njega treba torba ili ranac i da baš se nije prijatno šetati kroz grad, ali ko se šeta sa poslovnom mašinom gradom?

Najzahtevniji poslovi traže i ozbiljne mašine, zamenu za desktop. Veliki ekran od 17", full tastatura, skromna baterija, a težinu osetite već posle 5 minuta nošenja. Vredi ga nositi samo kolima :)

E sad, ja imam ovaj treći i mogu reći da me spašava u poslu. Jeste da mi je lakše da uradim nešto na desktop mašini (dva monitora, tastatura sa gomilom prečica i sl.) ali posao se ne radi samo za stolom u kancelariji već se morate malo i pomeriti negde.

Bogu hvala, u Novom Sadu već postoji dosta mesta sa besplatnim Internet pristupom, tako da mogu dobar deo svog posla da uradim i u nekom kafiću (da, to je moj posao - Internet).

Da li znate za lepu Google mapu Wi-Fi spotova u Novom Sadu:
http://maps.google.com/maps/ms?t=k&hl=en&ie=UTF8&msa=0&msid=113993165261492199917.00044dd35745625558d58&ll=45.248546,19.847403&spn=0.029851,0.075188&z=14
(nadam se da radi link)

Sa ovakvim cenama, mogućnostima... mogu reći da bih voleo i jedan ultra-prenosni laptop kako bi mi Internet bio uvek pri ruci a da ne moram da nosim tešku tašnu ;)

Ubeđen sam da danas skoro svaki posao koji zahteva komunikaciju ima potrebe za laptop mašinom a sutra će to biti definitivno tačno.

Toliko od mene, pogled iz mog ugla koji ne mora biti ispravan i sa kojim se neko neće složiti. Meni laptop štedi vreme i donosi komparativne prednosti u poslovanju.

:(

Jasna | 18/12/2008, 02:24

CrollMM:

Na žalost link ipak ne radi :(! a baš sam se ponadala...

Ipak radi

CrollMM | 18/12/2008, 11:10

Link na mapu radi, iskopirajte sva tri reda "u cugu" i paste u adresnu liniju browsera. Ako to ne pomaze, onda na http://maps.google.com
pa trazite "Free WIFI Spots Novi Sad"

Jos jednom, ali skraceni link:

http://maps.google.com/maps/ms?t=k&msa=0&msid=113993165261492199917.00044dd35745625558d58

Re: Laptop - i dalje statusni simbol?

dmc | 18/12/2008, 11:16

@crollMM: savetujem da koristis tinyurl za postavljanje linkova u komentarima!!..

Ipak!

jasna021 | 18/12/2008, 11:16

Odlično! Puno Vam hvala :))) Ovo će mi jako pomoći. Često je pitanje koje mi postavljaju: gde ima free WIFI Spots u NS-u!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.co.yu